ABC om digitala betalningar

ApplePay: Apples kortbaserade betaltjänst som bygger på NFC-tekniken i butikernas betalterminaler och som möjliggör näthandel via browsern Safari hos Apple-anslutna e-handlare.

Biometri: Ett samlingsnamn för många olika tekniker för identifiering genom inläsning av till exempel fingeravtryck, iris, röst- eller ansiktsigenkänning. Används för att godkänna ett köp eller en inloggning, istället för pinkod eller lösenord.

Blippa: När du betalar med kontaktlösa betalningsmedel (oftast via NFC-teknik). Ordet kommer från ljudet som bekräftar betalningen när du håller fram kortet, klockan eller mobiltelefonen.

Kontaktlös betalning: Detta bygger på tekniker (primärt NFC och för Samsung Pay även MST, se förklaring nedan) som gör att du inte behöver dra magnetremsan på kortet eller stoppa in det i chipläsaren. Istället räcker det med att du håller kortet – eller din mobiltelefon (se digital plånbok nedan) – mot betalterminalen så överförs alla uppgifter mellan dem trådlöst.

Digital plånbok: En tjänst som håller reda på dina betal- och kreditkort, kundkort, leveransadress etc. Du väljer själv vilka kort som är kopplade till den och vilket som ”ligger överst”, dvs som du föredrar att betala med.

NFC: Near Field Communication är en standard för trådlös överföring. En mobiltelefon eller ett betalkort med NFC kan skicka och ta emot information när du betalar i butik.

MST: Magnetic Secure Transmission är en teknologi som möjliggör kontaktlösa betalningar från Samsung Pay även till betalterminaler som saknar NFC.

Masterpass: Mastercards varumärke för säkra och enkla digitala kortbetalningar med hjälp av digitala plånböcker. Lanserat via olika banker i Sverige och Finland. Kommer under 2017 också att lanseras i Norge och Danmark.

PayPal: Med PayPal har du en digital plånbok där du kan lägga in kortuppgifterna till ditt kort. Sedan kan du betala, överföra pengar och ta emot betalningar på nätet utan att behöva skriva in dina betalningsuppgifter.

QR-kod: QR står för Quick Response och det är en tvådimensionell streckkod.

Samsung Pay: Samsungs betaltjänst för digitala betalningar, som baseras på både NCF- och MST-tekniken, och som redan idag fungerar i Sverige för alla som har en Samsung-telefon av nyare modell och ett giltigt kort.

Tokenisering: En teknik som tillåter betalningar utan att avslöja dina kort- eller kontouppgifter. I stället för att kortnumret används, skapas ett unikt digitalt kortnummer som bara kan användas med den enhet som det placerats i. Till exempel den specifika mobiltelefonen. Det är inte bara säkert, utan även smidigt om det fysiska plastkortet skulle komma på avvägar. Då kan du ändå fortsätta betala med mobiltelefonen.